Middelaldermusikk


Aurea er navnet på en 1200 år gammel dansemelodi. Denne melodien har overlevd fram til våre dager fordi dansemelodien ble brukt i en kirkesang. Aurea betyr noe kvinnelig som er gyllent; f eks en gylden melodi, eller en pike med gyllent hår. Vi i Ensemble Aurea synes vi har mange ”gyldne melodier” å gi videre til publikum. Her er litt om oss:

Ruth Terese Arpas Ranek – sang. Terese har bakgrunn i klassisk sang i tillegg til at hun har arbeidet med gregoriansk sang i flere år. Hun har utøvende utdanning fra Augustana College i South Dakota. Hun har bodd flere år i USA, der hun hadde en aktiv utøvende karriere som sangerinne, musikklærer og dirigent. Nå leder hun musikkarbeidet i St. Olavs katolske kirke i Tønsberg. Terese er også mor til tre barn, og har lang erfaring i å formidle til barn og unge.

Maja Lillian Marcussen –  harpe, dreielire, fløyter, sang. Maja har utøvende studier i klaver fra Norges Musikkhøyskole i Oslo, musikklærerutdanning fra Griegakademiet i Bergen, og hovedfag i middelaldermusikk fra NTNU i Trondheim. Hun har også studert latin, og kan bruke kilder på alle germanske og latinske språk. Hun bruker ofte kunnskapene sine til å vise fram hvor mye morsomt og spennende historien gjemmer på, og prøver å riste gleden og latteren ut av det akademiske støvet. Maja har ellers mye erfaring fra arbeid med barn og unge. Gjennom prosjektet ”Eventyrsanger” prøver hun å tilrettelegge middelalderstoff for de aller minste. Maja er også medlem av Tønsberg guidene, og kombinerer sine kunnskaper i lokalhistorie og middelaldermusikk.

Smakebiter fra Ensemble Aureas repertoar:

- Rolandskvadet
3-stemt sang (opprinnelse: Nord-Frankrike ca 1200; norrøn gjendiktning ca 1250)
- Santa Maria, strella do dia
Sang, harpe (Cantigas de Santa Maria nr 100, Alfonso el Sabio ca 1250)
- Au renouvel du temps que la florete (”Hvem skal jeg gifte meg med?”)
2 sangere, dreielire, tromme (Nord-Frankrike ca 1200)
- Congaudeant, catholici
3-stemt sang (Magister Albert av Paris, ca 1200)
-    Ex te lux oritur (Norges eldste dansevise)
       2 sangere, harpe, tromme (Bergen 1281)
 -     Tropert Introitus: Virginis et matrem - GAUDEAMUS  (frankisk og gregoriansk sang)
 -    Gradualia: Audi filia (gregoriansk sang)

Lytt til sangen her:
En dag om våren
Startside

Middelaldermusikk

Vikingenes musikk

Eventyrsanger

Kjøretøysanger

Kurs og undervisning

Kontakt

Tegning:
Randi Werge Bøyesen

Kaja Løken Fevang - overtar for Nina Cecilie Grønvoll fom juni 2007. Kaja Løken Fevang er bosatt i Sandefjord, hvor hun jobber som lektor i fagene fransk og engelsk. Hun har sunget i flere gode kor, bl a Canto sorella, en kvinnegruppe som jobbet med gregoriansk sang under ledelse av Anne-Turid Evtun, tidligere cantora i St. Olavs katolske kirke i Tønsberg.
Kong David som musiker
Dansende kvinne (illustrasjon til ”Alleluia”) (Bildet er hentet fra manuskriptet Pa 1118, f. 114, Sør-Frankrike ca 980)
Gjøglerne kommer!
Bildet er hentet fra manuskriptet Pa 1118, f. 108, Sør-Frankrike ca 980)